Vízum, vstupní formality

Chystáte-li se na last minute turistický pobyt, nepotřebujete žádné vízum. Bude vám stačit platný občanský průkaz nebo cestovní pas.

Navíc od roku 2007 se pobyt v Bulharsku řídí pravidly Evropské unie, což znamená, že zde máte zaručený volný pobyt podle Zákonu o vstupu a pobytu občanů EU a jejich rodinných příslušníků. Nesmíte pouze žádným způsobem omezovat jiné lidi a je nutné chovat se v souladu se zákony.

Chcete-li pobývat v Bulharsku déle než 3 měsíce, je nutné abyste se dostavili na migrační policii – zvolte tu nejbližší v místě, kde budete pobývat. Zde požádáte o potvrzení o přechodném pobytu, které můžete mít až na dobu 5 let. Záleží na tom, za jakým účelem sem jedete. Společně s žádostí musíte předložit buď pracovní smlouvu, potvrzení o studium v Bulharsku či zdravotní pojištění. Dříve bylo nutné prokázat, že máte dostatečný obnos peněz. Dnes už to není třeba.

Děti a mládež mladší 15 let musí mít svůj vlastní cestovní pas nebo můžou cestovat s rodičem, v jehož cestovním pase je zapsán.

Pokud se chystáte do Bulharska s vlastním automobilem, nepředstavuje to žádný problém. Musíte však mít řidičský průkaz, technický průkaz a ještě tzv. zelenou kartu.

Cestujete-li s půjčeným vozem, nezapomeňte si zařídit plnou moc od majitele vozu, a to i v případě, že jde o firemní vozidlo. Jinak byste mohli mít problémy.

Je zde limitován bezcelní dovoz. Limity se týkají především tabáku, alkoholu, kávy, čaje, parfémů, toaletní vody. Léčiva si rovněž berte jen v takovém množství, abyste mohli prokázat, že je to jen pro vaší potřebu.

Přeposlat Tisknout

Počasí

Čtvrtek 12°C Počasí pro Čtvrtek

Pondělí 12°C Počasí pro Pondělí

Dlouhodobá předpověď

Aktuální kurz měny

BGNBGN = 13.08 CZK

EUREUR = 25.59 CZK

USDUSD = 23.25 CZK

Další země:
vyberte zemi...
TOPlist